Smurf

Nu är vi uppe hos lillasyster och hennes familj i Boden. Konstigt nog blir vi oftast sjuk på julen och idag är ingen skillnad. Jessica har nackspärr och förkyld, Nisse är förkyld och jag är också förkyld. Så typiskt, men det är ju mysigt att vara tillsammans ändå. Barnen sitter och myser och ser film så det är lungt och mysigt precis som det ska vara på julen.
I går hade vi en jätte mysig uppesittar kväll med Rappakalja. Det var riktigt roligt. Jag var ju så klart. :)

Nu ska jag ta tag i julförberedelserna.

Ha en underbar jul.


64 mil

Idag har vi haft en härligt åktur på 64 mil. Otroligt nog hade vi så snälla barn att resan gick hur fint som hellst. Bara en älg har vi sett och inte en endaste ren vilket är ovanligt.

Nu sitter jag i lillasysters vardagsrum och lyssnar på min systerson Liam som leker med min iphone. Snacka om bra barnvakt. Katten Tom är favorite.

Jag skickade ut min pappa här i Boden för att köpa årets glögg, jag gillade den jätte mycket, dels så smakade den kaffe och sen var den inte så söt. Vi ska sticka till Luleå någon dag så jag håller en tumme på att den finns där. Jag minns i fjol när all glögg på systembolaget tog slut så jag håller en tumme på att det inte blir så. Gick in på systembolaget och det finns 3 flaskor på storheden. Man kan ju hoppas det finns kvar i morgon när vi ska dit.

Nä nu ska jag underhålla Liam lite. 
 

ÅRE

Idag ska jag hänga med min sambo till Åre en sväng, vi ska ta ett besök på chokladfabriken och säkert blir det Peak och Lundhags när man ändå är där.
Sen ska vi hem och packa för imorgon bär det av till Boden.

Knut har vi lånat ut till Peters morbror så han kommer att få det så bra.


Skumtomte till Narnia

Vilken härlig dag. Söndagar har börjat bli min favoritdag. Först det tråkiga: bokföringen till dagis, men allt stämde så det gick ganska snabbt sen tog jag tag i tvätten och städade undan en massa.
Efter det har det bara varit mys. Slagit in julklappar, läst lite i den underbara serien Jarlastavens vandring, gjort lite skumtomte fudge, ätit pizza med familjen samtidigt som vi sett på Narnia. En helt underbar eftermiddag.

Jag har också varit och kört lite med vår nya bil. Känner att jag nog kan vänja mig med den. :)


Här är reklamen på vår bil. :) Jag älskar den.


Tjuvkika.

Det här med barn är roligt. I dag tjatade storebror på lillebror att han skulle komma med ut och leka. Han hörde med tjat, lockelse och tillsist hot. Klart att lillebror slet på sig kläderna och gick ut. Väl ute så är det bara bråk och tjorv om vartannat.

Dom kommer in och gnäller på en det ena och en det andra, jag ställer mig och tjuvkikar lite i fönstret så man kan se vem det är som börjar. Jag ser hur storebror tar av lillebror mössan och kastar iväg den.
Då bestämmer jag att det är nog och går ut och säger till att nu är det nog, nu får storebror komma in, nä då visar det sig att lillebror bett storebror att ta av mössan och kasta iväg den.
Så hur ska man göra som vuxen? Kanske det bara är att föröka blunda och låta barnen reda ut det själv.

Idag står det tomtefudge och bokföring till dagis på agendan. Ikväll blir det mys med filmen Narnia.


Bara kort kvinnor.

Idag har vi haft en riktig mysdag men Gabriel. Hugo bestämde redna i morse att han skulle till farmor så vi körde han dit så han fick tillbringa lite td med farmor och farfar.

Det roliga var sedan när vi skulle hämta Hugo så passade vi på att fika lite och sitta och prata lite med farmor och farfar. Gabriel och hugo satt på golvet och spelade "fisk i sjön" som Hugo säger.
Dom kivas som vanligt och så hör vi Hugo ropa: Men jag har ju bara kvinnor. Va? sa jag har du kvinnor, men är du inte lite ung för det? Men, svara Hugo det är ju bara kort kvinnor. :)

Barn är bara underbar i bland. :)

Aftonklänning.





Underställ: Triconor. Atfonklänning: Animalen. Skor: Power orginal. Vantar: Lindberger. Mössa: ?

Vad Tycks?

Lite suddig bild men hon som skötte kameran skrattade så mycket.


En lada i Marieby.

Jaha då var det dax för årets julfest. Festen ska gå i vildmarkstema så vi ska vara ute mycket men äta i en lada där det finns lite element. Hmm, jag undrar vad jag ska ha på mig. Jag vill ju absolut inte frysa, sen vill man ju vara lite fin ändå. Så hur gör man? Ska jag ta på mig blingbling smycken, sminka mig som för en galakväll och sedan på med skoteroverallen? Eller ska jag krypa in i termounderstället och sedan ta på mig aftonklänningen? Kanske ett par högklackade skor med tjocksockar?
Undra hur de andra klär sig? Man vill vill ju inte sticka ut för mycket.
Spännande blir det i alla fall.

Uppdaterar senare vad jag hade på mig och vad de andra hade på sig, kanske kan bli min första outfit-bild. :)


Wasa kanelknäcke.

Så gott kanske inte det nyttigaste men smarrigt. Det är vad jag just nu kan få i mig på morgonen så det får det vara så nu.
Min matlust har fortfarande inte kommit tillbaks så det som fungerar bäst att äta är kanelknäcke, bakad potatis med keso och lussebullar. Snacka om konstigt det är ju nästan som att vara gravid igen. Jag vet i alla fall varför vi tagit beslutet att inte ha fler barn. Det känns helt rätt.

Idag är det sjukgymnast, laserbehandling, besök på jobbet, lämna tillbaks dammsugare och i slutet av dagen julfest med jobbet. Ska förska klämma in en lite sovning så jag orkar. :)


3 gånger.

Dammsugaren var ok. Det var grymt läskigt att se all svart gegga som kom tillbaks i vattnet. Efter det här så lovar jag att minst en gång om året hyra en sådan här dammsugare.

Jag tänkte ta bilen och soffan när jag ändå hade den hemma men då blir inte fallet. Jag fick ta madrassen 3 gånger innan jag tyckte lukten försvunnit. Jag passade också på att ta barnens bäddmadrasser också.

Nästa gång tror jag att jag ska hyra den på sommaren så man kan stå ute och sen låta grejerna torka klart i friska luften. Vi har ju en tempurmadrass i vår säng och den sög in allt vatten så den hann inte torka färdigt men jag la den på golvet i badrummet där det är varmt av golvvärmen.

Dammsugaren kostar 300 kr per dygn och då ingår rengöringsmedel. Hyr man den över en helg betalar man 450. Nästa gång ska jag kolla med grannarna här omkring om vi ska hyra tillsammans.

Tillsist hoppas jag på en helnatts sömn, så jag orkar med personalfesten i morgon. :)

image description

Maskinen som är värd guld


Tur att vi inte bor i lägenhet.

Jaha andra natten med nattvättning. Igår kissade vår ena kille i sängen och i natt var det dax för den andre. Det har ju inte skett på ett år tror jag, så jag var inte riktigt förberedd. Ingen plastadfrotté hade jag i sängen så det vara bara upp ta av överdraget från bäddmadrassen och stoppa in i tvättmaskinen sen fick jag duscha av madrassen och hänga den på tork och sedan försöka få barnen att somna. När allt detta var gjort var jag klarvaken.
Så det blev inte så många timmars sömn.
Inte nog med nattvaken, tydligen har jag på något sätt kommit åt väckarklockan och stängt av den så jag vaknade av att det kom en kille intassande 7.10 och vi brukar kliva upp halv 7. Snack om jobbig dag.

När det är sådana här nätter önskar jag att Peter var hemma så vi kunde hjälpas åt eller turas om.
Jag är fascinerad av dem som är ensamstående. Ni gör ett toppenjobb.

Som plåster på såren har dagis haft jullunch. Vilken god mat vi fått. Vår kokerska hade lagat en paj med grönkål som var helt fantastisk. Hugo han åt julskinka, köttbullar, prinskorv och pepparkakor. J Nåja tur att han inte äter det till lunch varje dag. Grannens son gjorde en special stut med cheddarost och pepparkaka och det gick också bra att äta.


Monster

Här kommer min reflektion på boken Monster av Micael Dahlén.

När jag först fick höra att den existerade kände jag att det är en av mina måste böcker. Det här med massmördare är fascinerande med det menar jag att i min värld är det helt obegripligt att någon kan mörda en annan människa och hur man då kan göra det flera gånger är ofattbart.

Boken handlar om en professor som också tycker detta är fascinerade. Han reser runt i välden och träffar några av dessa för att få en bild av vilka personerna är och varför vi är så fascinerad av mördare. Han märker då att dessa mördare är världskändisar och det ligger massor av pengar i reklamintäkter, royaltys mm.

Mycket av det han kommer fram till är så skämmande. Han gör tester på hur vi upplever olika människor, de som mördat och dem som inte gjort det, resultatet är att de som mördat upplevs mer intressanta och smarta?
Det är hemskt.

Jag slås ofta av tanken när jag läser att det är helt ofattbart, dels att vi finner dessa monster mer intressant än ickemördare, men också att många kvinnor blir som besatta av dessa män. Dessa mördare får mängder av kärleksbrev av kvinnor och män. Dom står på kö att få komma och besöka dessa i fängelset. Den historia som upprörde mig mest var en kvinna med en 7-årig son som gift sig men en av dessa trots att hon visste att mannen mördat sin fru och hennes två barn. Vilken kvinna gör det? Hur tänker man då? Gör man det för att man gillar spänning eller tror man att man kan förända dem? Jag förstår inte.

Det andra som också slår mig är behovet dessa massmördare har av kändisskap. Att få vara någon. En av dessa män sa att han kommer att mörda igen för ”folket” har börjat glömma bort honom. Han levde idag som en friman. Han hade mängder av brev från kvinnor som kunde tänkta sig att ställa upp för honom. Han hade mördat och styckat en kvinna och sedan ätit upp köttet och han sa att skulle äta människokött igen. Hur kan en sådan människa få finnas ute i frihet? Det är ju bara en fråga om när som han dödar igen.

Är det fler som läst den så delar jag gärna er tankar om boken.


Försvunnen.

Nu ska jag sticka iväg till sjukgymnasten och träna lite. Efter det är det dax för att få lite laser på händerna. Än så länge har det inte hjälpt men det kan ju ta några gånger så jag tänkte ge det den här veckan och är det inte borta ska jag be att få en kortisonspruta så jag klarar jul och nyår.

Av sjukgymnasten fick jag med mig 2 dvdskivor och gummiband så jag kan träna även under helgerna. Det känns viktigt att fortsätta när man väl kommit igång.

Hur kan grejer bara försvinna?
Jag har en super skönt träningsbh och det är bara borta? Jag hade den på träningen i fredags och nu när jag skulle ha den idag finns den inte någonstans. Det är precis som med strumpor. Kan det vara så att tvättmaskinen är boven i dramat och på något sett försvinner kläderna i den.
Måste undersöka detta när jag kommer hem. (kan ju vara så att jag är lite slarvig och lagt den i fel tvättkorg :) )




En vy från "Jan Svenssons mössa" ett berg i Renviken.


En förtrollad värld.

Just nu är jag inne på ämnet historisk/fantasy. Just nu läser jag en serie som heter Jarastavens vandring av Saga Borg. Den handlar om Sari som äger kraft. Så som att ta emot syner, hela människorna och sådan liknande saker. Serien består av nio delar. Påminner mycket om Sagan om Isfolket och den älskade jag när jag var tonåring. J

Det som ledde mig in på denna typ av böcker är ännu en serie. Den är skriven av Diana Gabaldon och handlar om Claire och Jamies äventyr i 1700-talets Skottland. Böckerna är härligt romantiska och det är svårt att lägga ifrån sig dem utan man bara läser och läser.

Jag har också börjar med boken Monster som nyss gavs ut. Denna bok är väldigt annorlunda och förtjänar ett helt eget blogginlägg som jag ska skriva så snart jag fått rätsida på mina tankar och intryck.

Måste också tips om en app som heter Boktips. Helt enkelt fantastik önskar att biblioteket kunde ha en sådan så man kunde reservera böckerna direkt i appen.

Är den någon som har nått bra” måsteläsa” tips så dela gärna med er.


Mormor och morfar.

När jag blir pensionär vill jag bli som min mormor och morfar.

Under min uppväxt upplevde jag att vi barnbarn hade en mycket viktigare plats tex så kom hela familjen när det var luciafirade på dagis och i skolan.  Jag minns att jag oftast fick följa med mormor och morfar hem efter det varit firande i skolan och dagis, man fick komma hem och äta lussebullar, pepparkakor och dricka glögg. Mormor spelade radio och vi brukade baka tillsammans. Samma sak när det var sommaravslutning i skolan, jag kan inte minnas att vi någon gång måste gå till dagmamma efteråt utan det var som självklart att vi skulle till mormor och morfar.

Jag kanske hade tur som hade en mormor och morfar som gillade att umgås med oss barnbarn. Vi var där väldigt mycket det kändes alltid som dom hade tid med oss och vi var aldrig i vägen eller jobbiga för dem. Med mormor fick jag följa med på vävkurser och hon bukade boka tågbiljetter så vi skulle få åka tåg. Mina föräldrar jobbade mycket så med dom hittade vi inte så ofta på roliga saker utan det stod mormor och morfar för. Morfar gav också oss barnbarn veckopeng och hade en liten svart bok där han skrev upp hur mycket pengar han gett till var och en av oss för att det skulle var rättvist.
På alla lov fick vi var med dem vi slapp gå på dagis och fritids. När mormor blivit pensionär var vi mer där eller dom hos oss än vad jag var hos dagmamma (fritids gick jag aldig på). När jag sedan bestämt mig att jag var för gammal för att vara hos dagmamma kom ofta morfar och mormor ut och tittade till mig när jag kommit hem från skolan, eller tog med mig på äventyr.
Vi var alltid viktigast.

Idag har man inte samma tid med barnen som man hade då. Nu ska man aktiveras i all oändlighet. Det är styrelser hit, kurser dit, resor, hälsa på väninnor, hobbyaktiviteter osv. Jag tycker att skillanden nu är att man gör det själv, man själv är viktigast.
Barnbarnen får snällt vara på skola och dagis för det lider dom inte av.
Kanske lite hårt skrivet men jag tycker man märker det på dagis och skolan nu. Det är oftast full barngrupp från morgonen till eftermiddagen. Mina barn tycker tex det är supermysigt när jag kan korta av deras dagar och dom är upprymda och pratar om det på dagis och fritids. Dom ska minsann få gå hem tidigare.

Jag för min del kan tycka det är lite tråkigt att det blivit så här. Jag blev ju introducerad i så mycket som jag inte blivit om jag inte hade haft dem.
Om man tar ett exempel: mina barn är lite rädd för som som är äldre och kanske inte kan prata ordentligt eller som har något sorts handikapp, och det beror ju på att mina barn sällan träffar sådanna personer. Jag jobbar ju på bank och Peter som säljare. Vi har ju ingen i vår närmast krets som är sjuk eller gammal occh för det mesta är barnen på dagis eller fritids och där finns inte hellre några äldre.
Jag för min del fick ju hänga med mormor när hon var på sina träffar och träffade andra som var kanske äldre och sjukare än henne vilken gjorde att jag kände mig trygg även i sådana miljöer. Sen arbetade min mamma på ett äldreboende och dit fick vi ju också följa med. För oss var det naturligt med annorlunda människor.



Tillsist vill jag bara tillägga att jag saknar dom.

På bättringsvägen

Oj så sjuk jag har varit. :(
Att en medicin som ska göra dig frisk kan göra så du mår så här. Min psoriasisartrit har blivit sämre så nu har jag jobbigt att röra fingrarn. Har också fått på vänstersida samt i bröstryggen och ryggen.
Jag käkar fortfarande kortison och ska nog göra det någon vecka till innan vi ger oss på nästa medicin.

Jag pratade med min läkare i fredags och han ville att jag skulle ta med mig burken med medicin in nästa vecka för det har visat sig att vi är 4 st som fått exakt samma biverkning och alla vi har fått utbytes medicinen på apoteket. Alltså den som apotekaren föreslår för den är någon krona billigare. Nästa gång ska jag vägra och ta den som läkaren skrivit ut. Inte för att jag vet om det gjorde någon skillnad med det är ju konstigt att vi är 4 st som har exakt samma sak.

Jag har startat med min sjukgymnastik fast jag känner mig risig. Jag tror att det bara är nyttigt och jag kommer nog att känna mig mindre stel efter jag har hållt på ett tag. Dom har en sådan rolig roddmaskin där en sådan skulle man ha haft hemma.

Vi har haft mysigt främmande här ett par dagar. Min systerson och hans pappa har varit en sväng till oss och det var så mysigt. Tyvärr kunde inte min lillasyster komma men vi ska åka upp till jul så vi träffas snart ändå. :)






RSS 2.0